fredag 28. februar 2014

Tanker om siste leste bok: Zombie Nation

Zombie Nation av Øystein Stene


Zombie Nation
Øystein Stene
Utgitt: 2014
312 sider
ISBN: 9788205462878
Terningkast: 5
Johannes våkner opp på øya Labofnia uten minner fra sin fortid. Han er naken, kan så vidt bevege kroppen og har store vanskeligheter med de enkleste ting. Etter en måneds tid med integrering får han jobb i byarkivet. Alle på øya kan fortelle samme historie. Helt plutselig en dag er de der, uten minner i en tilsynelatende død kropp. Men hvordan? Eller enda viktigere; hvorfor?Stene har klart å lage noe deprimerende alvorlig ut av noe som vanligvis blir sett på som ren grotesk underholdning. Zombier har i de siste årene blitt litt for vanlige. Filmer, TV-serier, spill. Det er ikke vanskelig å finne zombier om dagen. Men ikke slik som dette. De er ikke blodtørstige monstre i Stenes roman, forvridde tanketomme beist, drevet av en uendelig sult på kjøtt. En labofnier er som oss. Nesten. De bare mangler minner. Og til en viss grad følelser. For hva man kan egentlig føle hvis man ikke trenger mat, luft, søvn og berøring? Uten minner fra barndommen? Vil følelsene man får faktisk være følelser, eller er de bare hva de tenker at følelser skal være?
"En eksistensiell zombieroman"
Selve historien blir delvis fortalt fra øynene til Johannes, og delvis fra en slags tenkt dokumentar om Labofnia. Noe jeg likte veldig godt, siden man sakte men sikkert fikk innblikk i hva som egentlig foregår, uten at Johannes alltid fikk tatt del i det innblikket.
Mens Zombie Nation er et veldig stillferdig underholdende blikk på zombier, så ga den meg og en vond følelse om at noe forferdelig kom til å skje. Eksistensen disse labofnierne har er veldig forstyrrende å tenke seg, og på denne måten blir det en type skrekkroman jeg tror jeg ikke har vært borti før.
Jeg anbefaler å lese Zombie Nation om man vil ha noe nytt, noe som kan få deg til å tenke litt på tilværelsen. Og kanskje den kan gi litt sympati for de stakkars zombiene?

Min score: 5 av 6 appelsiner


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar