onsdag 23. april 2014

Tanker om siste leste bok: En Amerikansk Sønn

En amerikansk sønn av Philipp Meyer



En amerikansk sønn
Philipp Meyer
Utgitt: 2014
583 sider
ISBN: 9788202382902
Terningkast: 5
Oi oi. Det her er svære saker. Episk på en måte, men og veldig stillferdig. Her følger du familien McCullough helt fra 1849 til i dag.
Eli bor med familien i Texas. Faren hans er ute for å finne noen hestetyver da huset blir angrepet av indianere. Comancher for å være nøyaktig. Moren og søsteren blir voldtatt og drept, Eli og storebroren blir kidnappet. I starten er han ikke stort mer enn en fange, men han blir "adoptert" av stammen, og blir sakte men sikkert en fullgod comanche. Og man kan si det slik at livet til indianerstammene var ikke en dans på roser.


I tillegg til å følge Eli mens han blir mer og mer komfortabel som comanche følger vi sønnen og oldebarnet hans. Sønnen Peter er like følsom som Eli er brutal, og livet hans foregår for det meste på den store ranchen familien eier. Oldebarnet Jeannie finner seg ikke til rette med rollen kvinner skulle ha på den tiden, og ville heller passet bedre som mann. Ranchen har stort sett gått vekk fra kveg, og er nå store innen olje.

Disse delene i seg selv er spennende nok, og alt fra filosofiske til makabre og brutale, men det som drev meg videre var spørsmålet "hvordan gikk Eli fra å være en comanche-indianer til å bli en rancheier?" Og dette er gjort veldig bra, men rotering mellom de tre delene som bare gjør det mer spennende. Jeg likte nok å følge Eli mest av de tre, hvor indianerlivet gjør det veldig interessant. Og brutalt.

En amerikansk sønn er en stor bok som burde nytes sakte. Bare bli dratt med til cowboytiden, uten at det er med en eneste stereotypisk cowboy i hele boka. Indianere er det nok av, men ikke på den vanlige måten. Sånn sett blir det et mer originalt blikk på denne tiden enn det jeg er vant til. Stemningen er god, på en lett trist måte. Litt Nick Cave. Om det høres ut som en bra ting er det bare å sette i gang med lesingen.

Min score: 5 av 6 skalper

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar